Wiele osób oburzy sie na ten przepis a że to bomba kaloryczna, że niezdrowy, że szkodliwy.A ja uważam,że jedzenie jest dla ludzi, byle rozsądnie z niego korzystać.A ten smalczyk jest pyszny a szczególnie wiosna, kiedy są ogórki małosolne. Warte spróbowania!
A oto przepis:
0,5kg surowej słoniny
20 dag wędzonego boczku
30 dag dobrej, cienkiej kiełbasy
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
1 jabłko
Sposób przygotowania:
Słoninę i boczek drobno pokroić i wytopić na małym ogniu.Przecedzić tłuszcz. Do smalcu dodać: pokrojoną w małą kostkę kiełbasę,starkowane na drobnej tarce jabłko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę,wyciśnięty czosnek, roztarty majeranek, pieprz i sól do smaku oraz skwarki.Wymieszać, chwilę trzymać na ogniu.Przelać do słoika. Smacznego!