60 dag sera trzykrotnie mielonego
0,5 szkl cukru
200 ml słodkiej śmietany (w kubeczku)
4 żółtka
0,5 małego opakowania okrągłych biszkoptów
1kg truskawek
1/3 szkl cukru do truskawek
4 łyżeczki żelatyny
1 galaretka cytrynowa + 1 łyżka
sok z cytryny
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy po łyżce sera, sok z cytryny, śmietankę. Żelatynę i galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzątku, studzimy i wlewamy do masy serowej. Jeszcze chwilę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki aby stężał. 0,5 kg truskawek miksujemy z cukrem, mieszamy z rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku żelatyną. Wykładamy na masę serową. Znowu wstawiamy do lodówki, do stężenia. Z 0,3 kg truskawek , 2 łyżek cukru i 1 łyżki soku z cytryny i 3 szkl wody gotujemy kompot, odcedzamy i do wywaru dodajemy 2 galaretki truskawkowe. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.