Dzisiaj u mnie placki ziemniaczane z gulaszem. Tym razem zamiast jednego dużego placka usmażyłam małe. Na wierzchu każdego położyłam plasterek sera. Nie powiem, dobre wyszło...
A zrobiłam to tak:
ok. 1kg ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
ok.2 łyżek mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
1/3 szkl mleka
żółty ser
Obrane i umyte ziemniaki i cebulę starłam w rozdrabniaczu. Dodałam jajka, mąkę , mleko i przyprawy. Wymieszałam dokładnie i na rozgrzanym oleju usmażyłam placki. Kiedy usmażyły się z jednej strony, przed odwróceniem ich na każdy położyłam plasterek żółtego sera. Odwróciłam i smażyłam do roztopienia się sera.
Gulasz:
75 dag szynki wieprzowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 średnia papryka
30 dag pieczarek
przyprawa do mięs
smalec do smażenia
poza tym potrzebujemy dobrą śmietanę 18%
Mięso umyłam, pokroiłam w średnią kostkę. Obsmażyłam na rumiano wraz z cebulą i czosnkiem.Dodałam przyprawę do mięs. Podlałam wodą i dusiłam ok. 40 min. Pieczarki i paprykę pokroiłam i dodałam do mięsa. Dusiłam kolejne 2o min. podałam ze śmietaną.