Dzisiaj miałam wolne od obiadu. Syn postanowił pizzę na drożdżowym cieście zrobić. I zrobił. Lepszą pizzę niż ja jej zdjęcie. Pyszna była.
Pizza na drożdżowym spodzie
1,5 szkl mąki
2 łyżki oleju
5 g drożdży instant
0,5 łyżczki cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 szkl przegotowanej przestudzonej wody
sos
0, 5 słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki oleju
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka lubczyku
1 ząbek przeciśniętego czosnku
wierzch
30 szynki konserwowej lub salami
50 dag pieczarek
30 dag sera żółtego
1 duży pomidor lub 2 średnie
Wykonanie
Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę. Dołożyć drożdże i bardzo dobrze wymieszać. Wlać olej, wsypać sól i cukier. Wymieszać łyżką. Wyrabiać dolewając stopniowo wodę aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli będziesię kleić, dosypać troszkę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę o śr. 30 cm posmarować cienką warstwą oleju. Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem .
Przecier wymieszać z olejem, dodać zioła i roztarty czosnek. Odstawić na 10 min. Posmarować dokładnie sosem ciasto. Na rozgrzanym oleju przysmażyć 2-3 rozkrojone ząbki czosnku. Włożyć szynkę i przysmażyć do lekkiego zarumienienia. Wyłożyć na pizzę. Pieczarki pokroić w plasterki i przysmażyć na 2 łyżkach oleju. (nie solić).Przestudzić, lekko osolić. Wyłożyć na ulożoną wcześniej szynkę. Pomidora rozkroić, wyjąć miąższ. Pokroić w plasterki i położyć na pieczarki. Ser zetrzeć i położyć na przygotowaną pizzę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220* na 15 min. Smacznego.