Nie mam odwagi upiec chleba na zakwasie. Ten natomiast jest łatwy w wykonaniu, szybki i przepyszny.
Potrzebujemy:
70 dag mąki pszennej
30 dag mąki żytniej
10 dag drożdży
2 szkl zakwasu na żur
1,5 łyżki soli
2,5 łyżki cukru
słonecznik, mak, sezam do posypania (niekoniecznie)
ok.300 ml ciepłej wody
Obie mąki przesiewamy do miski. Wkruszamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki oprócz posypki.Wyrabiamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 25 min.Powtórnie wyrabiamy i wykładamy do 2 podłużnych foremek. Znowu odstawiamy na ok. 20 min. aby chleb podrósł. Pieczemy w temp.190*C przez 60 min.po wyjęciu chleb przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak na 10 min.