Witajcie! Po kolejnej, długiej przerwie w blogowaniu. Oczywiście u mnie kilka nowych i pozytywnych sytuacji. Oczywiście najważniejsza kwestia - studia. Dostałam się bez żadnych problemów, zaniosłam dokumenty i oficjalnie mogę powiedzieć, że jestem studentką pierwszego stopnia studiów licencjackich o kierunku : Pedagogika - kształcenie wczesnoszkolne z wychowaniem przedszkolnym. Nazwa kierunku bardzo długa. Nie ukrywam jestem zestresowana. Wakacje mijają mi bardzo szybko, nim się nie obejrzę i będzie już październik no i zacznie się prawdziwa nauka i stres!
A teraz przechodzimy już do konkretów. Dzisiaj, na moim stole tradycyjny kołocz śląski. Pewnie wielu osobom, w szczególności babciom ta receptura jest bardzo znana. Kołocz przybiera różne postacie, może być podawany z posypką, makiem, serem lub owocami. Nawet osobom wybrednym ten smak przypadnie do gustu. Nie ukrywam, jego wykonanie nie jest takie proste, jakby się mogło co niektórym wydawać.
Jednak trzymając się ściśle przepisu i wskazówek wyjdzie przepyszne ciasto.
Składniki:
Ciasto :
400 g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
2 jajka
100 g masła
40 g drożdży
szczypta soli
Masa serowa:
1,3 kg tłustego twarogu
3 jajka
250 g cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 budyniu waniliowego
100 g rodzynek
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
olejek cytrynowy
2 płaskie łyżki krupczatki
Kruszonka:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
łyżka kakao
Przygotowanie:
Ciasto :
Mleko, drożdże i dwie łyżki cukru zagęścić mąką. Przykryć i czekać, aż podwoi objętość. Do reszty mąki wlać zaczyn, wbić jajka, dodać cukier, rozpuszczone masło i sól. Wyrobić ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i czekać, aż podwoi objętość. Blachę posmarować masłem i podsypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto na blasze, ponakłuwać widelcem i odstawić na 15 minut.
Masa serowa:
Do zmielonego sera dodać : cukier, cukier wanilinowy, budyń, żółtka, skórkę, olejek cytrynowy, mąkę krupczatkę, sparzone rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać i masę wyłożyć na ciasto.
Kruszonka:
Wymieszać cukier i cukier wanilinowy z żółtkiem oraz masłem. Dodać mąkę i wyrobić. Podzielić na dwie kule, do jednej dodać kakao. Małe, spłaszczone kulki układać na przemian. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Postanowiłam tak spontanicznie przygotować jakiś wypiek z programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem w kształcie słoneczka :)Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczeniaCiasto drożd...
Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu.Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzien...
W antryju na byfyju stoi szolka tyju. Wiecie, co to powiedzenie znaczy? Ja, żeby je zrozumieć wybrałem się w podróż na Opolszczyznę. Ba! Moja wizyta przeszła wszelkie oczekiwania, bo nie tylko dowiedziałem się czym jest bifyj, ale także, dlaczego Biały...
Śląski kołocz z serem Składniki na formę 25 x 35 cm Zaczyn drożdże świeże 50 g ciepłe mleko 200 ml cukier 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki Ciasto właściwe gotowy zaczyn mąka pszenna 500 g cukier 1/2 szklanki żółtka z 2 jaj masło 100 g szczypta soli Masa s...
Nie piszę ze kołacz bo w moich stronach mówi się kołocz. Tradycyjny śląski wypiek,zawsze obecny na weselach,uroczystościach rodzinnych. Jest nim trochę zachodu ale efekt isatysfakcja po jegozrobieniu jest ogromna :)Postaram się już ni...
Ciasto drożdżowe, szarlotka i sernik to moje ulubione wypieki, o czym bardzo często wspominam. Idealną więc alternatywą dla mnie jest kołocz śląski z jabłkami lub serem. Lubię łączyć kilka rzeczy na raz, eksperymentować, dlateg...
Witajcie! Po kolejnej, długiej przerwie w blogowaniu. Oczywiście u mnie kilka nowych i pozytywnych sytuacji. Oczywiście najważniejsza kwestia - studia. Dostałam się bez żadnych problemów, zaniosłam dokumenty i oficjalnie mogę powiedzieć, że jestem stud...
Ponieważ moja Akcja już się kończy postanowiłam upiec jeszcze jeden sernik , typowo śląski , na drożdzowym cieście z rodzynkami i pyszną kruszonką :) Ciasto to wymaga oddania mu czasu i serca ... wtedy się uda :) Zapraszam na kołocz śląski :)Składniki ...