Witajcie! Po kolejnej, długiej przerwie w blogowaniu. Oczywiście u mnie kilka nowych i pozytywnych sytuacji. Oczywiście najważniejsza kwestia - studia. Dostałam się bez żadnych problemów, zaniosłam dokumenty i oficjalnie mogę powiedzieć, że jestem studentką pierwszego stopnia studiów licencjackich o kierunku : Pedagogika - kształcenie wczesnoszkolne z wychowaniem przedszkolnym. Nazwa kierunku bardzo długa. Nie ukrywam jestem zestresowana. Wakacje mijają mi bardzo szybko, nim się nie obejrzę i będzie już październik no i zacznie się prawdziwa nauka i stres!
A teraz przechodzimy już do konkretów. Dzisiaj, na moim stole tradycyjny kołocz śląski. Pewnie wielu osobom, w szczególności babciom ta receptura jest bardzo znana. Kołocz przybiera różne postacie, może być podawany z posypką, makiem, serem lub owocami. Nawet osobom wybrednym ten smak przypadnie do gustu. Nie ukrywam, jego wykonanie nie jest takie proste, jakby się mogło co niektórym wydawać.
Jednak trzymając się ściśle przepisu i wskazówek wyjdzie przepyszne ciasto.
Składniki:
Ciasto :
400 g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
2 jajka
100 g masła
40 g drożdży
szczypta soli
Masa serowa:
1,3 kg tłustego twarogu
3 jajka
250 g cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 budyniu waniliowego
100 g rodzynek
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
olejek cytrynowy
2 płaskie łyżki krupczatki
Kruszonka:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
łyżka kakao
Przygotowanie:
Ciasto :
Mleko, drożdże i dwie łyżki cukru zagęścić mąką. Przykryć i czekać, aż podwoi objętość. Do reszty mąki wlać zaczyn, wbić jajka, dodać cukier, rozpuszczone masło i sól. Wyrobić ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i czekać, aż podwoi objętość. Blachę posmarować masłem i podsypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto na blasze, ponakłuwać widelcem i odstawić na 15 minut.
Masa serowa:
Do zmielonego sera dodać : cukier, cukier wanilinowy, budyń, żółtka, skórkę, olejek cytrynowy, mąkę krupczatkę, sparzone rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać i masę wyłożyć na ciasto.
Kruszonka:
Wymieszać cukier i cukier wanilinowy z żółtkiem oraz masłem. Dodać mąkę i wyrobić. Podzielić na dwie kule, do jednej dodać kakao. Małe, spłaszczone kulki układać na przemian. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Smacznego!