Dzisiaj, chciałabym z Wami podzielić się przepisem na przepyszne, chrupiące ciasteczka migdałowe. Skóra z pomarańczy dodana do masy sprawia, że ciasteczka są jeszcze pyszniejsze i zachowują aromat przez długi, długi czas. Ciasteczka te często biorę ze sobą do szkoły, jako drugie śniadanie. Są bardzo zdrowe i pożywne, więc warto je piec razem z dziećmi, ale dorośli też się o nie na pewno pokuszą.
A oto przepis na ten smakołyk :
Składniki:
15 dag masła lub margaryny
12,5 dag cukru
2 jajka
10 dag mąki pszennej
3 dag mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z pomarańczy
10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać kolejno : przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać płatki migdałowe i jeszcze wymieszać. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać np:. szklanką, kółka. Ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 - 12 minut.
Smacznego!