Dzień dobry wieczór :)
Nie dawno co za oknami mieliśmy zimową aurę, a teraz ? odwilż i mnóstwo wody. W leczeniu zimowej depresji pomaga nam słoneczko które od czasu do czasu wychodzi zza chmur (co w niektórych regionach). Na szczęście zima to też okres wzmożonego apatytu, lecz niestety spadek chęci na krzątanie się po kuchni i testowaniu nowo zdobytych przepisów. Moje ciasto to nic nowego, rolada z jagodami, ale ile ludzi na świecie tyle zmiennych smaków w potrawach i ciastach. Nie od dziś się mówi, że ta sama potrawa robiona w domu, najlepiej smakuje u kogoś. Ciasto zrobiłam na początku grudnia.Jest to kompozycja dwóch przepisów.Przedstawiam wam moje wykonanie Rolady jagodowej :)
Składniki:
3 jajka cukier waniliowy
5 łyżki mąki tortowej
ocet
dżem jagodowy (lub inna konfitura) cukier puder
2 łyżeczki żelatyny
aromat rumowy (który zapomniałam urzyc)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 śmietanka kremówki (mała)
20 dag jagód
Wykonanie:
Wpierw robimy roladę. Białka ubijamy z cukrem pudrem, ilość cukru zależy od tego jak bardzo chcemy mieć słodki biszkopt, ja dałam 2,5 łyżki. Do osobnej miseczki wlewamy żółtka, dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie wiem czy nie przesadziłam, tak mi się lekko zdawało gdy spróbowałam kawałek ciasta). Dodajemy masę do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Dodajemy 5 łyżek mąki. Łączymy składniki. Smarujemy blachę margaryną i posypujemy mąką czy bułką, to zależy od nas.(powinnam dać papier na spód ale jak zwykle musiałam czegoś nie dodać) Wylewamy masę na blachę. Nie powiem ile powinno być tem. ponieważ mam piecyk elektryczny, przenośny i nie ma tam pokazanej temperatury, więc czekam około 20 min. by się rozgrzał. Co do czasu, to piekłam go około 30 min.
Masa jagodowa:
Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w ciepłej wodzie i mieszamy do pełnego rozpuszczenia. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem (ilość zależy jak bardzo chcemy by była słodka) trzeba pamiętać że zostanie ona połączona z jagodami tak ze nie należy zbytnio żałować cukru, bo jagody same w sobie są kwaśne.
W miedzy czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kładziemy je na czystą ściereczkę po czym zwijamy ją w rulon i odkładamy.
Dodajemy jagody do kremu i miksujemy dalej.
Rozwijamy ciasto i rozsmarowujemy na nim dżem. Następnie kładziemy naszą masę i rozsmarowujemy, zwijamy i smarujemy po brzegach. Fajrant! :)
Roladę robiłam pierwszy raz wiec proszę o wyrozumiałość, jestem otwarta na uwagi co do przepisu, ale wspomnę że ciasto poszło w ciągu 15 min :)