Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Przepisy i porady kulinarne
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
806
Kategorie
40
Gulasz wołowy z czerwonym winem.
Składniki :1 kg wołowiny na gulasz1 szklanka czerwonego wytrawnego winacebula2-3 ząbki czosnku3/4 l bulionu1 łyżka mąki3-4 ziarna ziela angielskiego1-2 listki laurowe15 dkg szalotek2 łyżki masłaolej 1 łyżeczka cukru20 dkg małych pieczareksólpieprz miel...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Metalowych naczyń nie przykrywaj folią aluminiową.
Metalowych naczyń z żywnością nie przykrywamy folią aluminiową ponieważ wówczas uaktywniają się substancje, które nadają żywności metaliczny smak. Metalowe naczynia z żywnością lepiej więc przykryć papierem, folią spożywczą lub płótnianą ścierecz...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Likier migdałowy ''Amaretto''.
Składniki :5 dkg gorzkich migdałów kilka migdałów słodkich 1 l spirytusu 96 % 1 l wody 3 pestki moreli wyjęte z łupin 1-2 cm kory cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego 1 kg cukruSposób wykonania :Migdały i pestki moreli wrzuć do czystego...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Likier wiśniowy '' Cherry Brandy ''
Składniki :2 kg dojrzałych wiśni ( najlepiej odmiany '' łutówka '' )1 l spirytusu 95 % 1 kg cukruSposób wykonania :Owoce dokładnie umyj, wsyp do czystego słoja, zalej spirytusem.Słój szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce na 2 miesi...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Likier cytrynowy z mlekiem.
Składniki :50 dkg cytryn obranych ze skórkistarta skórka z 2 cytryn0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l świeżego mleka1 laska wanilii 25 dkg cukruSposób wykonania :Obrane cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuń wszystkie pestki i białą skórkę. Wsyp ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami.
Składniki :70 dkg chudej polędwicy jagnięcej1 łyżka oleju1 drobno posiekana cebula2 listki laurowe1 świeże zielone chili, bez pestek i drobno posiekane2-3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane2 łyżeczki zmielonej kolendry1 łyżeczka zmielonego kminku1/2 ł...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Likier herbaciany.
Składniki :3 dkg liściastej herbaty cejlońskiej lub indyjskiej 330 ml spirytusu 95 % 3 szklanki wody przegotowanej 1/4 laski wanilii40 dkg cukru Sposób wykonania :Spirytus rozcieńcz dwoma szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Herbatę wsyp do...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Zupa grzybowa zabielana.
Składniki : na 4 porcje40 dkg ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Pierś z kurczaka w pieczarkach.
Piersi z kurczaka.Składniki : na 6 porcji2 podwó...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Racuszki ryżowo - cytrynowe.
Składniki :1 szklanka mleka1 szklanka ( 10 dkg ) płatków ryżowych2 jajka2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyolej do smażeniacukier puder do dekoracji Sposób wykonania :Mlek...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Wiosenna surówka.
Składniki :1/4 główki młodej kapusty2 pomidorypęczek szczypiorku3-4 łyżki oleju czosnkowego lub oliwyłyżka musztardysól i pieprz do smakuSposób wykonania :Kapustę poszatkuj, posól, wymieszaj i odstaw , by puściła sok, a następnie odciśnij. Pomido...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Jak przechowywać młode warzywa, aby dłużej zachowały świeżość.
Młode świeże warzywa dłużej zachowają świeżość jeżeli włożymy je do glinianego naczynia ( kamionki ) i nakryjemy naczynie wilgotną ściereczką. Gdy ściereczka wyschnie możemy ją znów lekko zwilżyć. Naczynie oczywiście powinniśmy postawić w chłodny...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Co zrobić, aby marynowane mięso było delikatne i lekkostrawne.
Sok z ananasa znakomicie nadaje się do marynowania mięsa ( np. szynki ). Staje się ono wtedy wyjątkowo delikatne, miękkie i lekko strawne. Sok z ananasa może być podstawowym składnikiem marynaty do mięsa. Ze względu na działanie hydro...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka wiśniowa z migdałami.
Składniki : 2 kg dojrzałych wiśni 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l czystej wódki 40 % 20 dkg cukru10 migdałów Sposób wykonania :Wiśnie umyj i osusz, połowę wydryluj, resztę zostaw z pestkami. Wiśnie i migdały wsyp do czystego, dużego słoja. Zalej...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Jabłka pieczone w piekarniku.
Składniki :kilka średniej wielkości jabłekSposób wykonania :Jabłka umyć, osuszyć, ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia tak , aby nie stykały się ze sobą. Blaszkę z jabłkami włożyć do nagrzanego piekarnika 170-180 C i piec do moment...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Sernik z malinami.
Składniki : na blaszkę o wym. 25x40 cmCiasto kru...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
←
Poprzednia
35
36
37
38
39
Następna
→