Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Przepisy i porady kulinarne
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
806
Kategorie
40
Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ).
Składniki :1/2 kg wiśni 1 szklanka płynnego miodu 12-15 goździków25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 1 l spirytusu 95 %3 szklanki przegotowanej wodySposób wykonania :Wiśnie opłucz, osusz, połowę wiśni wydryluj, resztę zostaw z pestkami....
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Co zrobić, aby naleśniki były smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Nasze naleśniki będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeśli do ciasta naleśnikowego dodamy trochę cukru waniliowego, najlepiej takiego z naturalną wanilią. Cukier z naturalną wanilią możemy zrobić sobie sami, wystarczy wsypać do s...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka z czerwonej porzeczki ( mleczna ).
Naleweczka ta jest delikatna, przyjemna słodycz dopełniona jest subtelnym kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. Ma ona kolor ciemnoróżowy, głęboki. Aromat delikatny, na początku nieco mleczny, ale z czasem ustępuje aromatowi porzeczkowemu. &n...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Nalewka z czerwonej porzeczki ( z miodem i wanilią ).
Składniki :1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 70 % 1/3 laski wanilii0,5 kg cukru1/2 szklanki miodu wielokwiatowego Sposób wykonania :Owoce opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz, usuń ogonki i inne zanieczyszcze...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Gorąca pizza na podwieczorek.
Wczoraj zrobiłem pyszną pizzę , którą zjedliśmy na świeżym powietrzu przed domem. Smakowała wszystkim , zostały tylko okruszki.Tutaj znajdziesz przepis : Pizza&nb...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Różne
Dorsz w panierce z krakersów.
Składniki :0,5 kg filetów z dorsza1/2 szklanki pokruszonych słonych krakersów3 łyżki klarowanego masłasok z 1 cytrynysólpieprz czarny mielonySposób wykonania :Filety opłucz, dokładnie osusz kuchennym papierowym ręcznikiem. Pokró...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Ryby
Cukier waniliowy - naturalny.
Kwiaty waniliiSkładniki :25 dkg cukru kryształu1 laska wanilii Sposób wykonania :Do czystego, suchego słoika wsyp około 25 dkg cukru kryształu. Jedną laskę wanilii pokrój na 4 części, włóż do słoiczka. Słój zamknij szczelnie pokrywką , wstrząśnij...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka z czerwonej porzeczki.
Składniki :50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki 750 ml czystej wódki 50 % 50 dkg cukru500 ml wodySposób wykonania :Owoce porzeczki opłucz, osusz, oderwij ogonki, lekko rozgnieć tak, aby tylko trochę owoce popękały ( nie rozgniataj owoców ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Nalewka brzoskwinoiwa.
Składniki :1 i 1/2 kg dojrzałych brzoskwiń 50 dkg cukru400 ml wody 500 ml czystej wódki 45 %Sposób wykonania :Brzoskwinie dokładnie opłucz, osusz, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki, wrzuć do słoja. Z cukru i wody ugotuj syrop, wystudź i zalej...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Nalewka malinowa ( Doskonała przy przeziębieniach ).
Składniki :1 i 1/2 kg malin1 l czystej wódki 45 %200 ml spirytusu 95 %40 dkg cukru woda ( do uzupełnienia )Sposób wykonania :Maliny wsyp do słoja, zalej wódką i spirytusem, dodaj tyle przegotowanej i wystudzonej wody, aby owoce były przykryte. Sł...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Kefir truskawkowy z otrębami.
Składniki :400 ml kefiru12-15 sztuk dojrzałych truskawek1 łyżka otrąb pszennych, żytnich lub innychcukier lub miód do smaku1/2 łyżeczki mielonego imbiruSposób wykonania :Truskawki dokładnie opłucz, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Koktajle owocowe i warzywne
Nalewka orzechówka ( z niedojrzałych orzechów włoskich ).
Składniki :25 dkg niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 % 30 dkg płynnego miodu akacjowego 50 ml koniaku 5-6 goździków1 płaska łyżka mielonego cynamonu Sposób wykonania :Orzechy opłucz, osusz, pokrój w cienkie plast...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Jakie blaszki, formy najlepiej wybrać do pieczenia ciast.
Formy, blachy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze, bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta. Formy, blachy wykonane z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dob...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka z morwy czarnej ( zalecana przy anemii ).
Składniki :1 kg dojrzałej morwy czarnej500 ml czystej wódki 40 % 500 ml spirytusu 95 %50 dkg cukruSposób wykonania :Owoce morwy opłucz pod bieżącą wodą na sicie, osusz, wsyp do słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Sezon na brokuły już w pełni.
Dziś na kolację zrobiłem sobie smacznego i zdrowego brokuła. Różyczki brokuła pokroiłem na mniejsze kawałki, wrzuciłem na patelnię. Wlałem około pół litra wody, dodałem 3 łyżki oleju, patelnie postawiłem na ogniu i dusiłem pod przykryciem, aż bro...
Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe owoce i warzywa
Nalewka figowa ( ze świeżych owoców ).
Składniki :1 kg świeżych fig1 jabłko1 gruszka25 dkg cukru2 l czystej wódki 40 %Sposób wykonania :Figi, gruszkę i jabłko umyj, osusz. Figi pokrój na mniejsze kawałki razem ze skórką. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, pokrój razem ze skórką...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
←
Poprzednia
17
18
19
20
21
Następna
→