Poszukiwania Sernika idealnego kosztowały mnie wiele czasu i energii. Przeszukiwałem książki kucharskie, internet, pytałem znajomych. Modyfikowałem przepisy, sprawdzałem najróżniejsze sposoby, dzięki którym wypiek będzie bez wad. Na szczęście udało mi się poznać przepis na najlepszy Sernik Domowy pod słońcem, który nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze świetnie smakuje, a odrywając jego kawałek można usłyszeć cichy szelest pianki. Dla mnie jest po prostu najlepszy.
Polecam wypróbować. Większość Blogerów zna ścisłe zasady, które trzeba zachować przy pieczeniu sernika - temperatura pokojowa w kuchni, wszystkie składniki w tej samej temperaturze, absolutnie żadnych wstrząsów... broń Boże otwierać drzwiczki piekarnika w trakcie pieczenia! Wszystko bardzo stresujące i nużące. Kiedyś jak piekłem sernik myślałem, że dostanę zawału serca - ciasto to się wylewało, opadało 10 minut po wsadzeniu do pieca, ah szkoda gadać. Na szczęście nie TEN. Oczywiście bardzo się staram przy ubiciu piany, mieszam masę serową ręką (co szczerze polecam!!), ale nie trzeba się tak bardzo o niego bać. Zawsze robię go spokojnie, nie patrzę na czas pieczenia, tylko na kolor oraz sprawdzam ręką sprężystość masy. Otwieranie drzwiczek nie stanowi tu problemu. Zawsze obracam Sernik pod koniec, żeby zrumienił się równo.
Zostawiam na noc, by rano się delektować :)
ZOBACZCIE MÓJ DRUGI ULUBIONY SERNIK: Sernik Kremowy(KLIK!)Używam sera z wiaderka, czasem takiego bardziej zbitego, bez serwatki ,a czasem rzadkiego jak serek homogenizowany. Wiem, że lepiej jest zmielić ser samemu, ale komu by się chciało haha! :P
Składniki:
SPÓD:- mąka 1 szklanka
- masło 120g.
- cukier puder 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- żółtka 2
MASA:- ser twarogowy 1kg
- śmietana kwaśna 18% mały kubeczek
- mleko 1/4 szklanki
- olej 3/4 szklanki
- jaja 8 szt.
- cukier 1 i 1/2 szklanki
- cukier waniliowy lub ziarenka/ekstrakt
- budyń 2 opakowania
|
Sernik po 3 krotnym obkrojeniu. |
SPÓD: Przesiej mąkę na stolnicę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodaj małą szczyptę soli oraz tłuszcz, posiekaj na kawałki okruchów chleba. Następnie dodaj żółtka i posiekaj. Wyrób szybko rękoma. Będzie lekko lepkie -takie ma być.
Dno prostokątnej formy(wielkość prostokąta nie ma tu znaczenia, mam kilka blach - jedna większa, druga trochę mniejsza, a inna wyższa) posmaruj cienko masłem. Rozrzuć ciasto po dnie i rozpłaszcz równo na całej powierzchni. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni ok.15 minut. Kiedy brzegi zaczną się robić złote, włącz termoobieg - do uzyskania złotego koloru na wierzchu. Wyjmij i odstaw. Zmień temp. w piekarniku na 160 stopni (u mnie 150, ponieważ mój piekarnik bardzo mocno piecze) oraz grzanie góra-dół.
MASA SEROWA: Do miski włóż ser, wlej śmietanę oraz mleko (1/4 w przypadku rzadkiego sera, 1/2 szkl. w przypadku sera suchego, bez serwatki) - wymieszaj ręką. Dodaj budynie - wymieszaj dokładnie jeszcze raz. Następnie wlewaj olej - w 3 częściach - po dokładnym wymieszaniu odstaw.
Oddziel białka od żółtek (żółtka wrzuć do mniejszej miski/garnka). Do białek wsyp szczyptę soli. Zacznij ubijać, a w połowie ubijania zacznij dodawać po trochu cukru. Ma być sztywna.
Dodaj łyżkę sztywnej piany do żółtek i ubij je na puszystą masę - oczywiście nie będą sztywne. Dodaj je do masy serowo-budyniowej, wymieszaj dokładnie ręką. Dodaj białko i powtórz. Mieszaj do momentu, aż znikną białe smugi. Nie rób tego za długo, bo masa opadnie. Wlej do formy, wyrównaj ręką. Wstaw i piecz 1 godzinę do 1,5 godziny w temp 150-160 stopni C - będzie miał ładny brązowy kolor, a kiedy naciśniesz go na środku - będzie sprężysty, nie będzie wyczuwalne płynne wnętrze :)
Wyjmij z pieca i natychmiast obkrój go nożem z okrągłym ostrzem. Poczekaj, aż troszkę opadnie i powtórz. I jeszcze jeden raz. Odstaw na noc, bo na następny dzień jest najlepszy :) Ja podaję z cukrem pudrem/ciepłymi wiśniami/czekoladą... :)
Smacznego!!!