Nawet nie wiedziałem, że tradycyjne Leniwe są bez ziemniaków! Byłem przekonany, że jest tylko jeden rodzaj. Nie miałem dziś co robić, a kiedy zobaczyłem pół kilogramowy kawał białego sera w lodówce, od razu zacząłem działać. Chwyciłem za książkę kucharską i co? Są 2 rodzaje! Zrobiłem oba.
Pyszny biały ser z lokalnej mleczarni, mąka prosto z młyna na obrzeżach miasta, jaja ze wsi... To przepis na najlepsze żarcie. Uwielbiam przyglądać się z bliska produktom, które wysypuje, rzucam na stolnicę. Wyobrażam sobie góry, kotliny, rwące rzeki, które niszczę jednym ruchem palca. Hmmm, może źle się wyraziłem. Tworzę coś nowego. Pyszne dania.
Leniwe Tradycyjne:
- 600g. twarogu, najlepiej tłustego
- 4 jaja
- 200g. mąki
- szczypta soli
- masło z bułką do polania
Twaróg zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę, żółtka, sól. Białka ubij na sztywno, połącz z resztą, wyrób. Będzie lepkie.
Ciasto podziel na części. Blat obsyp dużą ilością mąki, formuj wałki. Spłaszcz lekko, krój kopytka.
Wrzucaj do dużej ilości osolonej wody. Gotuj 2 minuty. Smacznego! :D
Składniki:
- 400g. twarogu
- 300g. ziemniaków
- 200g. mąki
- 4 jaja
- szczypta soli
- masło z bułką do polania
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Odstaw, niech wystygną.
Przeciśnij także twaróg, dodaj do ziemniaków wraz z żółtkami, solą, mąką.
Białka ubij na sztywno, połącz z resztą.
Ciasto podziel na części. Blat obsyp dużą ilością mąki, formuj wałki. Spłaszcz lekko, krój kopytka.
Wrzucaj do dużej ilości osolonej wody. Gotuj 2 minuty. Smacznego! :D