Piątki często skłaniają mnie do produkowania naleśników. Pod różną postacią, od słodkich przez pikantne po słone. Dzisiaj czas na najbardziej popularne czyli z kapustą i grzybami. Jesienny czas mnie do tego skłonił… Farsz, który robię jest słodko-kwaśny, gdyż dodaję do niego cukier.
Smażymy dowolną ilość cienkich placków naleśnikowych- w zależności od potrzeby. U mnie wyszło 10.
Przygotowujemy farsz:
FARSZ: (na 10 sztuk naleśników)
- 60 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- kilka sztuk grzybów suszonych, lub pieczarek
- cukier (1,5 łyżki), sól, pieprz, oliwa
WYKONANIE:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać kapustę i grzyby suszone.
Jeżeli używamy pieczarek, to podsmażyć je razem z cebulką.
Kapustę podlać 1/4 szklanki wody, dodać cukier do smaku, smażyć pod przykryciem, aby kapusta nieco zmiękła.
Smażymy ok 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, przyprawiamy solą i pieprzem, czekamy, aż woda odparuje.
Gorącym farszem nadziewamy naleśniki.
Smacznego.