KARKÓWKA
SKŁADNIKI:
- -1 kg karkówki pokrojonej w 1cm plastry
- -2-3 cebule pokrojone w pióra
- -przyprawa do karkówki, sól
WYKONANIE:
Plastry karkówki lekko rozbijamy, nacieramy solą i przyprawą do karkówki.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Plastry wstępnie smażymy na oleju i przekładamy do pojemnika żaroodpornego razem z cebulą.
Cebula->karkówka->cebula->karkówka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 60 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy mięso i dopiekamy karkówkę z opcją grzania od góry „opiekanie na chrupko”.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
A ziemniaki możemy zrobić w następujący sposób:
ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU czyli HASSELBACK POTATOES
Obrane ziemniaki nacinamy od góry, uważając, aby nie przeciąć ich w całości. Im cieniej i precyzyjniej natniemy plastry tym efekt będzie ciekawszy.
Solimy, smarujemy każdego kartofelka porcją masła i posypujemy dowolnymi przyprawami np. przyprawą do ziemniaków, prażoną cebulką, czosnkiem granulowanym, rozmarynem, ziołami prowansalskimi.
Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 180’C przez ok 40 minut.
Po tym czasie odsłaniamy ziemniaki, posypujemy lekko bułką tartą i dopiekamy na chrupko jeszcze przez ok. 15 minut.
Ziemniaki są tak dobre, że można jeść je same np. z sosem czosnkowym.