Sexy?
W romantycznym nastroju?
Z wyznaniem na ustach?
Czas Walentynkowych pomysłów można już zacząć. Inspiracji szuka się z wyprzedzeniem. Warto ten dzień trochę osłodzić, bo jak wiadomo czekolada uszczęśliwia i porusza nawet największych twardzieli.
Dla każdego kto kocha albo szuka miłości, dodaję przepis na ekstremalnie czekoladowe ciasto. WALENTYNKOWA MALINA CZEKOLADOWA to biszkopt z słodkim czekoladowym kremem oraz frużeliną malinową. Takie połączenie to kompozycja idealna. Urzeka od pierwszego kęsa. Ciasto delikatne i lekkie oraz słodkie, czekoladowe i świeże za sprawą malin. Maliny nie musza być świeże,
ja wykorzystałam mrożone zapasy.
Kwiatki, serduszka, czekoladki…. komercja, komercją, ale możesz własnoręcznie wykonać ciasto i zaskoczyć obdarowanego.
Słodko, Smacznie Serdecznie… <3
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę miksować. Kolejno dodawać żółtka, nadal ucierając. Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160° C przez 30 min. Biszkopt należy przeciąć aby uzyskać 2 blaty.
Krem:
360 g białej czekolady 600 ml śmietanki 30 %
Wykonanie:
Śmietankę podgrzać wraz z posiekaną białą czekoladą. Nie doprowadzać do wrzenia. Podgrzewać do momentu roztopienia się czekolady. Masę wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnego dnia schłodzoną śmietankę ubić mikserem
na gęsty krem.
Frużelina:
500 g malin (mogą być mrożone) 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny około ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
W garnku wymieszać maliny z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać
z 2 łyżkami wody, dodać do malin i całość zagotować. Maliny przetrzeć przez sitko. Pesteczki które pozostaną, wyrzucić. Rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie, wymieszać z łyżką owocowego sosu. Tak zaprawioną żelatynę dodać do reszty malin i wymieszać. Frużelinę odstawić aby zgęstniała na tyle żeby można nią było posmarować ciasto.
Dodatkowo:
likier cytrynowy lub wino białe półsłodkie
Złożenie:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć. Na biszkopcie ułożyć krem, na to wyłożyć połowę frużeliny. Przykryć drugim blatem biszkoptu. wierzch posmarować pozostałą frużelina malinową i udekorować. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.
Smacznego