W natłoku informacji, ciężko uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Osoby kompetentne posiadają braki w przekazywaniu wiadomości, kończy się to ogólną niemocą interesanta. Rzeczywistość podcina skrzydła, gdy chcesz działać. Przykro mi Twój czas dobiegł końca. Pierwsza myśl… twoja wina! Musiałaś coś przeoczyć, o czymś zapomnieć, nie doczytać, sprawdzić, zapytać! Być może, byłaś mało czujna. Nie! Po prostu padłaś ofiarą systemu. Przepisy są absurdalne, a zrozumienie ich przysparza problem nawet biurokratą.
Są dni słodkie jak miód i są te kwaśne jak cytryna. Na te drugie polecam, zaopatrzenie się w niezbędnik podróżnego do UP. (CZEKOLADA)
Aby uspokoić ciało i dać zajęcie umysłowi postanowiłam upiec SIMIT, czyli bajgle tureckie. Mam słabość do bajgli, każdego ranka zajadam się pysznie plecioną bułeczką. Takie śniadania mnie kręcą. Bajgle to nowy rozdział w wypiekach drożdżowych. Może to również nowy rozdział w moim życiu zawodowym?! Simit są zewnątrz chrupiące, a wnętrze mają miękkie i puszyste. Tradycyjnie bajgle powinno się lekko podgotować w wodzie z sodą.
Te nie będą wstępnie podgotowane, a i tak są pyszne i banalnie proste. Uwielbiam te obtoczone w sezamie, ale można posypać
je makiem, solą morską czy czarnuszką.
Liczę na to, że świeże bajgle zatrą szarość i nijakość przedwiośnia. Dodadzą smaku śniadaniom, i staną się lepszym początkiem dnia. Gdy inni Cie nie doceniają, Ty musisz nadal bić się o swoje i rozpychać łokciami. Aby nie zostać na dnie szarości.
Zapraszam do upieczenia TURECKIEGO BAJGLA :)
Przepis pochodzi od Doroty. Na swoje potrzeby trochę go zmieniłam.
Składniki:
650 g mąki 250 ml ciepłej wody 100 ml mleka 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
1 szklanka sezamu ⅓ szklanki ciepłej wody 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Sezam podprażyć na suchej patelni. Uważać aby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
Drożdże połączyć z łyżka cukru, dolać połowę letniego mleka. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsca do momentu, aż ruszą drożdże.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i resztę cukru, wymieszać. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać je do mąki, wlać ciepłą wodę, pozostałe mleko i wbić jajko. Wszystko razem połączyć. Dodać oliwę z oliwek i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kule, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10- 11 części. Z każdej uformować wałek o długości ok. 70 cm. Następnie złożyć
go na pół i zwijać końce jak świderek (patrz zdjęcia). Kolejno zwinąć dwa końce ze sobą. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Miód połączyć z wodą. Przed pieczeniem posmarować każdego bajgla i obsypać uprażonym sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200 °C przez ok 15- 20 minut. Czas zależy od grubości ciasta. Pieczemy na złoty kolor.
Smacznego