Łąka pełna kwiatów, słoneczny dzień, dziewczynka w zwiewnej, kolorowej sukience, zrywa rumianek i fioletowe dzwoneczki. Przy odrobinie szczęścia łapie koniki polne. Sukienka muskana jest delikatnym podmuchem wiatru. Po nazrywaniu bukietu, przysiada w cieniu i zajada
się poziomkami i borówkami. Wraca do domu z bukietem kwiatów i poplamioną sukienką. Mina mamy sugeruje, że nie jest szczęśliwa. Sukienki nikt już nie uratuje. Jednak to był i tak fantastyczny dzień!
Szkoda, że teraz dzieci spędzają wolny czas siedząc przed komputerem. A spotykają się z przyjaciółmi na portalach społecznościowych. Nie to co dawniej, po zjedzeniu śniadania, wybiegało się do znajomych, nie było czasu na obiad a kolacje jadło się późnym wieczorem. Rodzice musieli nas zaciągać do domu siłą. Jak wszystko bardzo się zmieniło. Ale póki co, lato trwa….
Letnie ciasta i desery lubię głównie dlatego, że są lekkie i proste. Wystarczy wszystko razem wymieszać, posypać świeżymi owocami
i gotowe. Takie słodkości przypominają mi dzieciństwo.
Lato przeminie, więc póki na to czas korzystajmy z jego bogactwa. Zajadajmy się owocami, bo teraz są najlepsze.

Składniki:
350 g mąki pszennej 150 g cukru 240 ml maślanki 3 jajka 120 ml oleju 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia porzeczki ( owoce mogą być dowolne)
Wykonanie:
Jajka ucierać z cukrami na puszystą masę. Dodać olej, nie przerywając miksowania. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po łyżce, na przemian z maślanką. Dobrze połączyć składniki. Ciasto przelać do formy 24×28 wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze wyłożyć owoce. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.


Smacznego