Szmaragdowe wody morskie, wybrzeże porośnięte palmami, gorący piasek…
JAMAJKA najpiękniejsza wyspa słońca w rytmie reggae.
Gdy brakuje słońca, za oknem lekko mży, a nasze endorfiny spadają w dół, zaczynamy marzyć o słodkim lenistwie na plaży. Jednak
nie każdy może sobie pozwolić na takie luksusy. Dlatego dziś kuszę Was przepysznie słonecznym ciastem JAMAJKA z dużą ilością świeżych bananów, na iście eleganckim czekoladowym biszkopcie z galaretką i śmietanką. Biszkopt dla podkręcenia egzotycznego smaku nasączyłam Malibu, wspaniale współgra z innymi warstwami. Dzięki cytrynie i galaretce banany nie ściemnieją. Śmietanka nadaje lekkości a niewielki dodatek żelatyny powoduje, że ciasto super się kroi. Jednym słowem kompozycja bardzo bananowa i doskonała.
Przy tym ładnie się prezentuje. Ciasto koniecznie wykonaj dzień wcześniej, przez całą noc smaki się przegryzą i będzie doskonale
się kroiło.Miałam racje, że ciasto będzie miało wzięcie. Duża blacha zeszła nim się obejrzałam. Ciasto łatwe, chociaż czasochłonne ale warte każdej minuty poświęconej na przygotowanie.
Jak każda kobieta przewlekle mówię „muszę schudnąć”, po czym zabieram się za takie ciasto. Nie ma mowy, żeby nie zjeść kawałka.
W tym powoli rozkwitającym sezonie mam plan nie tylko schudnąć :) ale piec lekkie i jednocześnie kolorowe ciasta.
Przyznacie sami, że JAMAJKA emanuje ciepłem i optymizmem.
Kolejne ciasto przekładane. Bardzo smakowite i eleganckie. Uśmiech masz na zawołanie.Polecam!
Składniki:
Kakaowy biszkopt:
6 dużych jaj ¾ szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao ⅓ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Poncz:
½ szklanki Malibu
Warstwa bananowa:
6-7 bananów sok z cytryny 3 galaretki cytrynowe 1250 ml gorącej wody
Krem śmietankowy:
600 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody ok 4- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
starta gorzka czekolada
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, nie przerywając miksowania. Kolejno dodać żółtka i nadal miksować. Kakao, mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miseczki. W kilku partiach dodawać suche składniki do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszając łyżką. Uważać aby piana nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto
i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 °C. Piec 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika. Po upieczeniu biszkopt rzucamy na blat z wysokości ok. 30 cm. Następnie pozostawiamy do ostudzenia i przekrawamy na 2 części.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć. Banany przekroić wzdłuż i zamoczyć w soku z cytryny. Jeden blat biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć Malibu. Na biszkopcie ułożyć banany jeden przy drugim (rozcięciem do dołu). Dosyć mocno tężejącą galaretką zalać banany. Całość odstawić do lodówki aby stężało.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder
i niewielkim strumieniem wlewać żelatynę, cały czas miksując. ⅔ kremu śmietankowego wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim blatem biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć Malibu, na wierzch wyłożyć pozostały krem. Udekorować startą gorzką czekoladą. Wstawić
do lodówki na kilka godz lub całą noc.
Smacznego