Zawsze w lodówce mam jeden produkt nawet gdy komisyjnie stwierdzimy, że „nie ma nic”. JAJKA zawsze są!Ostatnio pisałam Wam o świeżym szpinaku, dziś go własnie zebrałam i zrobiłam taki składowy obiad.
Jajka sadzone, dobra rzecz, a w takiej formie smakują lepiej. Do tego polecam ziemniaki z wody i delikatny sos z gęstego jogurtu i ziół.
Składniki: /1 porcja/
1 jajko spora garść szpinaku1 ząbek czosnku ½ pomidora kilka pieczarek 1 łyżka oliwy sól pieprz
Wykonanie:
Czosnek bardzo drobno posiekać, pieczarki pokroić w plastry. Szpinak opłukać i osuszyć, pomidora pokroić w cząstki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pieczarki, podsmażyć chwilę. Uważać aby nie przypalić czosnku. Kolejno dodać pomidory i szpinak. Smażyć
do momentu zwiędnięcia liści. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyłożyć na talerz. Na drugiej patelni usadzić jajko z dodatkiem soli
i pieprzu. Gdy białko się zetnie a żółtko będzie nadal płynny, jajko należy ułożyć na szpinaku. Podawać z ziemniakami i sosem jogurtowym z dodatkiem ziół.
Smacznego