Prawie jak Maria Antonina.. wyciągam rękę po eklerka. Brak mi tylko fikuśnej sukni, wymyślnej fryzury i pastelowego szezlongu.
Czy martwię się tym, wątpię.
Francja- elegancja, z kwintesencją karnawału.
Królowa Francji wiedziała co czyni. Jej nawyki żywieniowe wskazują, że można mieć ciastko i zjeść ciastko. Przecież my kobiety do tego właśnie dążymy i tego pragniemy. Monarchini posiadała skłonność do dobrej kuchni i instynkt w wyborach. Poranna rutyna
to delektowanie się ciastkiem i kawą. Dieta Marii Antoniny bazowała na porze dnia, w których spożywane były określone posiłki.
Na śniadanie jemy coś słodkiego, aby w ciągu dnia uzyskać rozgrzeszenie i pozbyć się kcal.
Dziś wiec zapraszam na kukułkowe eklerki. Nie musimy rezygnować ze słodyczy, wystarczy zmienić porę ich konsumpcji.
Składniki:
Ciasto:
100 g masła150 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli
Wykonanie:
Do garnka nalać 250 ml wody. Dodać sól oraz masło, po czym całość zagotować. Następnie dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Podgrzewać aż ciasto zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów oraz dna garnka. Przełożyć je do miski i ostudzić. Od czasu, do czasu mieszając. Na koniec zmiksować, dodając po jednym jajku. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie żałować ciasta! Piec ok 20 minut w temperaturze 200 °C. Następnie temperaturę obniżyć do 180 °C i piec przez kolejne 15 minut. Upieczone ostudzić, przekroić i nadziewać.
Krem Kukułka:
330 ml śmietanki kremówki 30% 120 g cukierków „Kukułki” 1 ½ łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Kremówkę przelać do garnka, dodać pokruszone cukierki i wymieszać. Następnie podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Całość powinno mieć gładką konsystencję. Jeżeli pozostaną resztki cukierków, masę przecedzić przez sitko. Wystudzić i włożyć do lodówki
na 12 godzin. Następnego dnia żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i rozpuścić. Masę ubić mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Do zimnej żelatyny dodać łyżkę kremu i wymieszać. Wszystko razem zmiksować. Tak przygotowanym kremem nadziewać eklerki.
Smacznego