Ta potrawka to efekt "sprzątania" zamrażarki :) a przy tym doskonały sposób na szybki obiad. Szczególnie jeśli do jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu - wtedy to już ugotuje się ekspresowo :) wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym :) może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :)
Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę podałam też dziecku na obiad - zachęcam do dostosowania ilości przypraw do własnego smaku :)
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka
1 szkl. mrożonego groszku
1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny
1 duża marchewka
10 łyżek kaszy kuskus
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki lubczyku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka szałwii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad). Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić garnek, ponieważ kasza i tak "dojdzie". Na koniec przyprawiamy posiekaną natką pietruszki. Potrawka jest gotowa po kilku minutach, czyli gdy kasza napęcznieje.
Smacznego :)