Szybki, fajny i ciekawy pomysł na obiad. Polecam.

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porami
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 2 małe pory lub 1 duży
- 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól, pieprz, ostra papryka
- do podania: ryż i duszona marchewka
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na dosyć spore kawałki i natrzeć solą, pieprzem i 1 łyżeczką estragonu. W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć mięso i wrzucić pokrojone w paski pieczarki i pory pokrojone w krążki. Dusić około 10 minut na średnim ogniu, potem wlać wino i śmietanę. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić jeszcze około 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat i dalej gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem i duszoną marchewką.