Pyszny koktajl, w którym połączenie kawy i banana (które znam) zachwyciło mnie po zmianie mleka na roślinne - tu sojowe. Polecam, bo to świetny pomysł na podanie kawy w inny sposób :) najlepiej smakuje dobrze schłodzony! Chłodzi, orzeźwia, pobudza... ;)
Jest to kolejny przepis z udziału w konkursie Russell Hobbs Polska (pierwszy
TUTAJ). A przygotowywałam go już kilka razy (w lecie szczególnie).
Składniki:1 szkl. mleka roślinnego (użyłam sojowego, ale może być też kokosowe)
1 dojrzały banan
1 filiżanka świeżej, mocnej kawy (najlepiej espresso)
Sposób przygotowania:Zaparzoną kawę studzimy (a jeszcze lepiej chłodzimy). Do kielicha blendera wlewamy mleko roślinne prosto z lodówki, wrzucamy kawałki dojrzałego banana i zalewamy zimną kawą. Całość miksujemy do uzyskania pożądanej płynnej konsystencji.