Składniki:Składniki na biszkopt:6 jaj1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na drożdżowe rogaliki: 30 dag mąki pszennej1 kostka margaryny4 dag drożdży2-3 łyżki kwaśnej śmietany2-3 łyżki cukruszczypta soliNutella lub powidłaSkładniki na masę budyniową:1/2 l mleka1/2 szklanki cukru kryształu 4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka masła2-3 łyżki spirytusu
Składniki na masę śmietanową:1/2 l śmietany kremówki 30 %3 łyżeczki żelatyny2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać do niej cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na formę i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
W śmietanie rozpuścić drożdże. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Margarynę posiekać z mąką i szczyptą soli. Do ciasta wlać drożdżowy rozczyn oraz dodać śmietanę. Ciasto wyrobić na gładką masę, po czym włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i podzielić na małe trójkąty. Na grubszy koniec każdego kawałka nałożyć odrobinę Nutelli. Następnie zwinąć w rulon, nadając kształt rogalika. Piec w temp. 180 C przez ok. 10-15 minut.
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka i ugotować budyń. Należy dokładnie mieszać, by nie powstały grudki. Budyń wystudzić. Zimny utrzeć z masłem oraz spirytusem.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Zimną śmietankę ubić, dodać cukier puder i wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
Przełożenie:
biszkopt - konfitura porzeczkowa - masa budyniowa - warstwa rogalików wciśniętych w masę - masa śmietanowa - biszkopt - polewa