Ostatnio wspominałam o swojej współpracy z firmą
JAMAR, dzięki której dostałam do przetestowania kilka produktów. Dzisiaj chciałam wspomnieć o marmoladzie, której smak przypomina mi dzieciństwo - gruba kromka chleba z masłem i dżemem/marmoladą była najlepszą przekąską podczas zabaw na podwórku. :)
Oprócz zwykłej kanapki, marmoladę można wykorzystać do wypieków. Miałam ogromną ochotę na coś słodkiego i mało pracochłonnego, dlatego pomysł z rogalikami z ciasta francuskiego jest chyba najlepszym pomysłem. :)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- marmolada - u mnie wieloowocowa firmy JAMAR, można wykorzystać też dżem,
- 1 żółtko, roztrzepane,
- opcjonalnie: różne dodatki - czekolada/owoce/cukier puder.
W wykonaniu rogalików nie ma większej filozofii. :) Ciasto kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt (szerszą krawędź) nakładamy łyżkę marmolady (i inne dodatki jeśli używacie), zwijamy w rogaliki, również zaczynając od szerszej krawędzi. Wierzch smarujemy żółtkiem i wrzucamy do piekarnika na 200 stopni na ok. 20 minut. Całość, kiedy ostygnie, można posypać cukrem pudrem.
Smak marmolady jest taki, jaki właśnie kojarzę z dzieciństwa. Jest ona słodka, ale czuć lekko kwaskowaty posmak owoców na końcu języka, przez co nie jest mdła. Marmolada ma dosyć twardą konsystencję, łatwo można ją pokroić na plasterki czy wybrać solidny kawałek za pomocą łyżki.
Jeśli jesteście zainteresowani innymi produktami firmy JAMAR, zapraszam na
stronę producenta i
fanpage na Facebook'u, gdzie prezentowane są różne przepisy i ciekawe inspiracje. Jeszcze raz bardzo dziękuję za możliwość przetestowania produktów!