Zalewajka to regionalna potrawa kuchni łódzkiej. Zrobiłam ją na obiad i podałam razem ze świeżutkim chlebkiem. Na kostkach wieprzowych.
- kostki wieprzowe
- 1 małe pętko kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 buteleczka zakwasu na barszcz
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do garnka wlać wodę, wrzucić kostki wieprzowe. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować. Marchew pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić i gotować.. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć. Dodać do zupy razem z tłuszczem, który pozostał. Wlać barszcz z butelki. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.