Udało się! Mam dla Was ciasto na Walentynki jeszcze przed 14 lutym! Nie było łatwo się zebrać i napisać, ale skoro mam zdjęcia i przepis to nie mogę odpuścić. A przygotowałam nie byle co, bo jest to ciasto z pistacjami i wodą różaną autorstwa samego mi...
Morelowo-pistacjowe trufle to pyszne, zdrowe małe co nieco na jeden kęs. Idealne do kawy, herbaty lub same kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wygodne do zabrania ze sobą i spałaszowania w pracy, szkole lub na spacerze. Jeżeli do tej pory nie pr...
Kuchnia hinduska jest pełna naprawdę ostrych potraw. Kapsaicyna, czyli związek chemiczny nadający ostrość potrawą, nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego, jeżeli zrobiliśmy sobie krzywdę i czujemy jak np. coś paprykowego wypala nam śluzówkę żołądka, d...
O tej porze roku idealnym pomysłem na pyszny letni deser jest malinowy sernik na zimno różowy i lekki jak delikatne różane płatki. Ma lekką konsystencję, słodki, malinowy smak i cudownie różany kolor. Jednym ze składników sernika jest woda róż...
Pamiętacie podwieczorki? To ten czas, kiedy tuż koło godz. 16 na babciny stół wjeżdżał kisiel z tartym jabłkiem lub domowe, jeszcze ciepłe, ciasto drożdżowe z masłem. Takie wspomnienia wywołują świadomy, błogi uśmiech na mojej twarzy i robię się choler...
Ostatni czas był niesamowicie intensywny. Poznań, Zielona Góra, Kraków, Karpacz całkiem sporo tego było. Mieliśmy okazję być na wspaniałym ślubie i weselu, takim gdzie są i wzruszenia i dużo śmiechu i radości (tak, tak, pozdrawiamy Paulinę i Ma...
Dwa lata zajęło mi poszukiwanie niesolonych pistacji. Dopiero jakimś cudem zdobył je dla mnie mój tata, który swoją drogą zaszczepił we mnie uwielbienie do nich.Jestem trochę wzrokowcem, więc pistacje to dla mnie przede wszystkim cudne kolory i kształt...