Cześć =) Kolorowa zupa z czarnej fasoli nie tylko cieszy oko, ale jest bardzo pożywna i bogata w różnorodne witaminy i składniki mineralne. Jej charakter nawiązuje do kuchni z regionów środkowoamerykańskich. Jest to zupa bardzo rozgrzewająca, przez co idealna na porę zimową =)
Potrzebne będą:
- ok. 1 szklanka suchej czarnej fasoli (3 szklanki ugotowanej)
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę
- 3 listki laurowe
- 1,5 litra wody
- 250 ml krojonych pomidorów wraz z sokiem, świeżych lub z kartonu/słoika
- sól, kmin rzymski, oregano - po 1 łyżce lub wg. uznania
- ostra papryka, w proszku lub w płatkach - 1 łyżeczka lub wg, uznania
- słodka papryka wędzona - 1 łyżeczka
- 450g kukurydzy
- pęczek posiekanej kolendry
- sok z połowy limonki
Opcjonalnie do dekoracji:
- śmietana lub jogurt
- avocado
- szczypiorek
- oliwki
- starty żółty ser
- plastry limonki
Sposób wykonania:
1) Fasolę moczymy przez noc, a przed gotowaniem odcedzamy i przepłukujemy
2) Na dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy, do bardzo lekkiego zarumienienia, rozdrobniony czosnek z cebulą, 4-5 minut.
3) Dodajemy paprykę i mieszamy z cebulą.
4) Dodajemy fasolę, listki laurowe i wodę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Jeśli mamy fasolę uprzednio ugotowaną, gotujemy w zupie tylko kilka minut.
5) Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy zupę w garnku, żeby stała się gęsta, ale nie całkowicie kremowa, żeby były w niej nadal fragmenty warzyw. Fasola jest na tyle miękka, że bardzo dobrze wgniata się do zupy.
6) Następnie dodajemy przyprawy i pomidory i gotujemy kolejne 15 minut.
7) Na końcu dodajemy kukurydzę. Jeśli jest surowa, np. z mrożonki, gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli użyjemy kukurydzy z puszki, nie trzeba już gotować.
8) Po ostatecznym wyłączeniu zupy dodajemy sok z limonki i kolendrę.
9) Indywidualne porcje w miskach dekorujemy wg. uznania dodatkami takimi jak śmietana, starty ser, avocado, świeża zielenina . Spożywamy z pieczywem lub osobno ugotowanym ryżem.
Smacznego =)
Agnieszka