Cześć =) Pomysł na tą zupę przyszedł mi już jakiś czas temu i gdy w końcu na straganie zobaczyłem piękne, zielone szparagi, postanowiłem ją ugotować.
Zapraszam na cudowną zupę krem! Gotujcie, póki świeże i piękne szparagi są wśród nas!
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- 1 pęczek zielonych szparagów (500g)
- 1 mała cebula
- 50g wędzonego boczku
- włoszczyzna
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Włoszczyznę myjemy, obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem zimnej wody i gotujemy przez około 1 godzinę, aż powstanie bulion warzywny, po czym wyciągamy z niego wszystkie warzywa.
2) Marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki.
3) Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z posiekanym boczkiem na niewielkiej ilości tłuszczu.
4) Szparagi, pod odcięciu końcówek, kroimy na części.
5) Cebulę z boczkiem, szparagi oraz marchewkę z pietruszka wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.
6) Po tym czasie całość przekładamy do blendera i blendujemy na gładki krem. Solimy i pieprzymy.
7) Podajemy z pieczywem. Idealnie pasuje także jajko na twardo.
Smacznego =)