Cześć =) Zupa pieczarkowa, czy grzybowa, to jedne z moich ulubionych zup, ponieważ bardzo lubię grzyby.
To jeden z wielu smaków dzieciństwa, który kojarzy mi się nieodłącznie z obiadami u babci Krysi, które zawsze dla nas szykuje.
W mojej zupie pieczarkowej musi być dużo pieczarek, makaronu i natki pietruszki. Śmietana kremówka nadaje jej cudownego smaku.
Zupa pieczarkowa smakuje doskonale o każdej porze roku, jest lekka, ale zarazem bardzo sycąca.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy pieczarkowej w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 2 udka z kurczaka
- 500-600 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- makaron
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
1) Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
2) Udka myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, solimy i dodajemy warzywa, a następnie gotujemy przez około 40 minut.
3) Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i pieczarki, po czym całość podsmażamy.
4) Po 40-50 minutach gotowania się wywaru rosołowego, dodajemy do niego podsmażone pieczarki i cebulę oraz śmietanę kremówkę, po czym gotujemy całość przez około 20 minut.
5) Makaron gotujemy osobno, nakładamy go na talerze/miski, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego =)