Cześć =) Zupa kalafiorowa gości na moim stole od dawna. Czasem robię ją na kurczaku, ale wersja bezmięsna jest również wspaniała. Dodatek kurkumy sprawia, że ma niesamowicie atrakcyjny, wiosenno-letni kolor i jest bardzo słoneczna.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania zupy kalafiorowej w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 1 średni kalafior
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 marchwie
- około 2 litry wody
- 1 cebula
- pół pora (biała część)
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
1) Kalafiora dzielimy na małe różyczki, zalewamy zimną wodą i solimy. Odstawiamy go na około 30 minut.
2) Cebulę i pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, na średnim ogniu, przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 20 minut.
3) Gdy ziemniaki będą już prawie dobre, dodajemy odcedzonego kalafiora i całość gotujemy, aż kalafior zmięknie, czyli przez około 20 minut. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz, do smaku.
4) Śmietanę rozrabiamy z płaską łyżką mąki, rozcieńczamy wywarem z zupy i wlewamy do garnka.
Gdy zupa ponownie się zagotuje, doprawiamy ją jeszcze solą i pieprzem oraz dodajemy koperek.
Smacznego =)