Cześć =) Taka zupa grzybowa w niektórych regionach uznawana jest za tradycyjną zupę wigilijną, podobnie jak w innych barszcz. Często podawana jest z łazankami. Stanowi również świetnie dopasowany smakowo dodatek do pierogów z kapustą =)
Potrzebne będą:
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula, najlepiej szalotka
- duża garść suszonych grzybów leśnych
- 1 litr wywaru jarzynowego
- kilka łyżek śmietany kremówki
- sól i pieprz
- zielona pietruszka
Sposób wykonania:
1) Grzyby zalewamy zimną wodą na kilkanaście minut, przepłukujemy i drobno kroimy (możemy zostawić kilka większych kawałków do dekoracji).
2) Na dnie garnka zarumieniamy na maśle jak najdrobniej pokrojoną cebulę.
3) Dodajemy do garnka wywar i grzyby, gotujemy 20 minut.
4) Na końcu zabielamy zupę śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy pietruszką.
Smacznego =)