Cześć =) Potrawka z kurczaka to jedno ze wspomnień dzieciństwa i sposób na wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu. Pokrojone mięso z rosołowego kurczaka lub kury dodajemy do lekkiego sosu z warzywami. Klasyczne warzywa do potrawki to marchewka z groszkiem. Potrawkę podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania potrawki z kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 2 piersi z rosołu (lub podobna ilość innych części)
- 1 paczka (400-500 g) mrożonki marchewka z groszkiem
- 2 szklanki rosołu
- sól i pieprz
- łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki suszonego
- łyżeczka mąki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub curry
- 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
1) Na maśle szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy mąkę, curry lub pieprz ziołowy i zasmażamy na jasno złocisty kolor.
2) Dodajemy marchewkę z groszkiem i zalewamy rosołem, tylko tyle, żeby warzywa były zanurzone, gotujemy.
3) Dodajemy mięso i jeśli potrzeba dodajemy więcej rosołu, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy, zabielamy śmietaną, dodajemy pietruszkę.
Smacznego =)