Cześć =) Z okazji obchodzonego w tym roku 16 lutego Chińskiego Nowego Roku, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na tradycyjną dla chińskiej kuchni kaczkę. Będą to smażone piersi z kaczki przyprawione chińską przyprawą "5 smaków", podane z ryżem oraz przesmażonymi na chrupko warzywami z orzeszkami ziemnymi =)
Potrzebne będą:
- pierś kaczki bez kości
- sól i pieprz
- chińska przyprawa "5 smaków"
- olej do smażenia
- duża garść kiełków fasoli
- pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
- łyżka lekko pokruszonych orzeszków ziemnych
- sos sojowy
- ryż do podania
- opcjonalnie świeża kolendra lub szczypior do posypania
Sposób wykonania:
1) Nacinamy skórę na piersi ostrym nożem, aby podczas smażenia lepiej wytapiał się tłuszcz.
2) Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą "5 smaków" i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
3) Na zimną patelnię kładziemy pierś skórą na dół i smażymy na średnim ogniu przez 15 minut. W tym czasie tłuszcz spod skóry powinien prawie całkowicie się wytopić.
4) Przewracamy mięso i pieczemy na drugiej stronie kolejne 15 minut.
5) Na osobnej patelni przygotowujemy dodatek warzywny: na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy paski papryki oraz kiełki fasoli i smażymy mieszając ok. 30-40 sekund. Warzywa powinny pozostać chrupkie. Na końcu dodajemy ok. łyżeczkę sosu sojowego i orzeszki ziemne.
6) Podajemy s ugotowanym na sypko ryżem. Można posypać listkami kolendry lub szczypiorem.
Smacznego =)
Agnieszka