Cześć =) Pieczony indyk, to jedna z tradycyjnych potraw kuchni amerykańskiej, podawana szczególnie i bezwzględnie w Święto Dziękczynienia przypadające w Stanach Zjednoczonych pod koniec listopada. Święto to oraz obecność indyka symbolizują podziękowanie pierwszych zasiedleńców z Europy dla miejscowych Indian, którzy pokazali im jak gospodarzyć się na roli w tubylczych warunkach, a także zapoznali przybyszów ze Starego Świata z nieznanymi dla nich odmianami roślin uprawnych oraz właśnie indykiem. W szerszym rozumieniu jest to również święto o charakterze dożynek, kiedy po sezonie plonów wdzięczny lud dziękuje Bogu za obfitość darów natury.
W kuchni amerykańskiej pieczone indyki tradycyjnie nadziewane są farszami rozmaitej maści i podawane z sosem, ziemniakami i żurawiną. Dzisiejszy indyk Kasztanowej Kuchni, pieczony bez farszu, będzie połączeniem tej amerykańskiej tradycji ze smakiem nawiązującym do kuchni polskiej: sosem z podgrzybków.
Pierś indyka, taka jak widoczna na zdjęciu, ważąca średnio 4-5 kilogramów, powinna być pieczona ok. 2,5 godziny w temperaturze 190 stopni C. Mięso pozostanie wtedy bardzo soczyste, a skóra przypieczona na złocisty kolor. Jeżeli natomiast mamy całego indyka razem z udźcami i skrzydłami, czas pieczenia dochodzi do, a nawet przekracza, 4 godziny. Dokładny czas pieczenia wyznacza temperatura wewnątrz najgrubszych części mięsa, czyli udek i piersi, która powinna osiągnąć 85 stopni C. Wtedy mamy pewność, że mięso jest dopieczone i będzie łatwo odchodzić od kości. Do pieczenia mięso nacieramy solą i pieprzem, oraz opcjonalnie ziołami. W tym przypadku użyte zostały Zioła do drobiu Kamisa, jedna z ulubionych przypraw Kasztanowej Kuchni. Jeżeli nie mamy ochoty na pieczenie całego ogromnego indyka, można upiec pojedyncze udka lub filet z piersi, a do sosu użyć wtedy wywaru. Filet z piersi indyka (ok. 1kg) pieczemy 70 minut, a udko 80 minut, w 180 stopniach C.
Potrzebne będą (na 5-6 porcji): - upieczone mięso z indyka - 20g suszonych podgrzybków - 1,5 szklanki sosu spod pieczenia indyka lub wywaru/rosołu - 1 szklanka wody - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz i majeranek - łyżka mąki (najlepiej ryżowej, gdyż sos jest wtedy bardziej aksamitny, niż od pszennej mąki) - łyżka śmietany lub jogurtu
Sposób wykonania: 1) Grzyby pokruszone w mniejsze kawałki zalewamy wrzątkiem w misce na ok. 30 minut. 2) Sos spod pieczenia (jeśli jest go mniej niż szklanka, uzupełniamy wodą) lub wywar wlewamy do rondla, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której namakały, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy kilkanaście minut, aż grzyby będą miękkie. 3) Sprawdzamy smak i doprawiamy wg. uznania solą, pieprzem i majerankiem. 4) W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ze śmietaną lub jogurtem i dodajemy do sosu. W zależności od gustu w kwestii gęstości sosu, można użyć nieco więcej mąki i śmietany. 5) Sosem polewamy świeżo upieczone mięso indycze lub w sosie odgrzewamy mięso pieczone wcześniej. 6. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i dowolnymi warzywami.
Delikatny indyk, w sosie dyniowym z cebulą i czosnkiem. Dynia jest wydajna, tania i łatwo dostępna. Nie kumuluje zanieczyszczeń z gleby, jest idealnym dodatkiem do potraw dla małych dzieci
Opis nadziewany indyk: Nadziewany indyk, jest to idealny pomysł na wystawny obiad. Pieczony indyk to główne danie w amerykańskich domach na Święto Dziękczynienia. W Polsce indyk również był jednym z lepszych dań, jednak coraz rzadziej przygotowujemy go...
Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl
Soczyste i aromatyczne mięso z indyka pieczone w rękawie ze świeżymi ziołami i czosnkiem znakomicie sprawdzi się na obiad lub jako wędlina na kanapkiCzytaj więcej »
Mąż uwielbia mięsa na słodko - stąd tym razem indyk z jabłkami i śliwkami, pieczony od razu z ziemniakami i cebulką oraz surówka z marchewki i jabłka - aby pozostać w słodkim klimacie. Czytaj więcej »
Indyk pieczony z miodem, cynamonem i mandarynkami Dlaczego indyk z cynamonem i mandarynkami, ponieważ wszystkie te produkty kojarzą mi się ze świętami. Najbardziej chyba mandarynki, kupowane na święta w ogromnych ilościach Bałam się trochę, co w...
Cześć =) Pieczony indyk, to jedna z tradycyjnych potraw kuchni amerykańskiej, podawana szczególnie i bezwzględnie w Święto Dziękczynienia przypadające w Stanach Zjednoczonych pod koniec listopada. Święto to oraz obecność indyka symbolizują podziękowani...
Delikatny filet z indyka w sosie śmietanowo-marchewkowym. Słodki smak sosu został uzyskany za pomocą pysznego warzywa w postaci marchewki. Dodatkowej
Post Indyk w sosie śmietanowo- marchewkowym pojawił się poraz pierwszy w Pan i Pani Domu.