Cześć =) Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia.
Dziś zapraszam na udka z kurczaka, podane z fasolką szparagową i ziemniakami, ugotowanymi na parze.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania udek z kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):
- udka z kurczaka (używam uniwersalnej nazwy "udka", natomiast profesjonalny podział to: ćwiartka, udo i podudzie)
- sól, pieprz
- ostra papryka
- majeranek
- olej/oliwa lub inny tłuszcz (w tym przypadku użyłem tłuszczu z gęsi)
- ulubione dodatki
Sposób wykonania:
1) Udka z kurczaka (ćwiartki) myjemy i osuszamy.
2) Przyprawiamy z obu stron.
3) Naczynie żaroodporne podlewamy lekko olejem/oliwą i układamy w nim kawałki kurczaka, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 1,5 godziny. Kurczaki obracamy średnio co 30 minut.
Smacznego =)