Cześć =) Dzisiejszy wpis chciałbym poświęcić na kurki, a konkretnie kurki na maśle. Same w sobie kurki są tak wspaniałe, że właśnie głownie w takiej postaci lubię je zjadać. Kurki na maśle, bądź też zaciągnięte śmietaną - doskonale nadają się jako dodatek do obiadu, a także jako potrawa samodzielna.
Kurki na maśle, przygotowane według poniższego przepisu, często stanowią bazę do innych dań. Pod koniec duszenia kurek, po odparowania lub odlaniu nadmiaru płynu możemy dodać rozbełtane jajka i mamy w ten sposób fantastyczną jajecznicę.
Niedługo zaprezentuję Wam jeden z pomysłów na wspaniały obiad, tymczasem zapraszam na kurki!
Potrzebne będą:
- około 250 g kurek
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ale może być też zwykłe)
- sól
- ewentualnie świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania:
1) Kurki myjemy i dokładnie oczyszczamy (większe można pokroić na kawałki).
2) Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kurki. Smażymy na średnik ogniu przez około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, a następnie przez 2-3 minuty dusimy pod przykryciem.
3) Na koniec zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
4) Tak przygotowane kurki możemy także zaciągnąć śmietaną (w tym celu po odparowaniu płynu należy dodać 2-3 łyżki śmietany kremówki i zredukować na średnim ogniu), podać jako dodatek do obiadu, danie samodzielne, bądź wykorzystać jako bazę do głównego dania.
Smacznego =)