Cześć =) Filety z piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi smakami. Aby mięso z piersi pozostało smakowite, należy dobrze przypilnować, by go nie przesuszyć, o co nietrudno, zważywszy na jego chudość. Filety z piersi w całości, czy to pieczone, czy smażone, potrzebują nie więcej, niż 20-30 minut obróbki cieplnej, w zależności od ich wielkości oraz temperatury.
Dziś zapraszam na filety z piersi z kurczaka grillowane, w tym przypadku na patelni grillowej, ale równie dobrze sprawdza się grill plenerowy. Aby nasze mięso zachowało soczystość oraz nabrało dobrego smaku, należy zamarynować je przez kilka godzin w oliwie z innymi dodatkami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania grillowanych filetów z piersi kurczaka, ponieważ naprawdę warto!
A to filet z piersi kurczaka w wykonaniu Agnieszki:
Potrzebne będą (na 1-2 porcje)
- 1-2 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy ziołowe, np. zioła prowansalskie, zioła do drobiu, lub pojedyncze zioła własnej kompozycji lub np. papryka (około łyżeczki)
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej pierś, maczając ją w marynacie z obu stron.
2) Marynujemy kilka godzin, z czego ostatnią w temperaturze pokojowej.
3) Grillujemy na dobrze nagrzanej patelni grillowej po 10-15 minut z każdej strony. Mięso jest gotowe, gdy temperatura wewnątrz najgrubszej części osiągnie 80 stopni C.
4) Podajemy z dowolnymi dodatkami warzywnymi.
Smacznego =)