Cześć =) Typowe angielskie śniadanie nie jest już tak popularne, jak kiedyś. Składa się na to kilka czynników. Po pierwsze, było to danie dla ludzi pracujących fizycznie, najczęściej chłopów, którzy wychodząc na zbiory musieli zjeść coś kalorycznego. Drugim powodem jest zmiana naszych przyzwyczajeń żywieniowych. Dziś mało kto jada tak obfite śniadania (nie mówiąc już o tym, że wiele osób niestety w ogóle nie jada śniadań). Ja tego typu potrawy jadam na obiad lub kolację, ale zawsze, kiedy jestem w Anglii, czy to w hotelu, czy to w Bed & Breakfast - zawsze jest możliwość zjedzenia typowego, tradycyjnego, angielskiego śniadania (English Breakfast).
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania angielskiego śniadania w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 1 porcję):
- 1-2 jajka
- 2-3 plasterki boczku
- 2 cienkie, białe kiełbasy (w Polsce nie dostaniemy angielskich pork sausages, które są używane w Anglii do takiego śniadania, ale cienka, biała kiełbasa ma do nich zbliżony charakter)
- 2-4 pieczarki
- pomidor
- 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym (ja użyłem z puszki, firmy Heinz)
- sól, pieprz
- plaster szynki (opcjonalnie)
- posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
- oliwa/olej
Sposób wykonania:
1) Na patelnię wlewamy trochę oleju i smażymy pieczarki bez nóżek oraz pokrojonego na średnie kawałki pomidora.
2) Na drugą patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i podsmażamy kiełbaski i boczek, do zarumienienia.
3) Na tej samej patelni smażymy jajka.
4) W rondlu lub małym garnku zagrzewamy fasolkę w sosie pomidorowym.
Smacznego =)