Łaził, łaził i w końcu wyłaził. Właściwie nie wiem, dlaczego zawsze się tak nad nim znęcam. Mówię o My. I o żurze, którego właściwie nie robię. Wyszłam za mąż za Ślązaka, który: "żur bym zjadł, jadłbym co tydzień". Jakoś nie widzę tego: co tydzień, ale od czasu do czasu faktycznie niech ma. Tak oto kisi się w ciepłej kuchni, zakwas na żur. Przepis prosty, ale nie wiem jak sprawdzi się w zupie. Mam nadzieję, że czegoś nie spieprzę, bo zakwas pachnie już w tej chwili bardzo dobrze. Zresztą, mieszkam na Śląsku, mam wiele osób, do których mogę zadzwonić i zapytać co i jak. Pewnie skończy się znowu na telefonie do teściowej :). Póki co, przepis na zakwas.
Składniki:
7 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
900 ml ciepłej przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
Do czystego i wyparzonego słoika (ja robiłam w litrowym) wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 dni. Czym dłużej się kisi taki zakwas, tym jest bardziej kwaśny. Ja, myślę, że będę go trzymała 7 dni. Jest wiele teorii dotyczących tego, czy zakwas należy mieszać czy zostawiać w kącie i nic przy nim nie kombinować. U mnie stoi, nieruszony, na blacie i pięknie się kisi. Przy okazji posta dotyczącego żuru, napiszę więcej.
Tradycyjna staropolska zupa wielkanocna czyli żurek. Jak sprawić by był doskonały? Przygotuj własny zakwas na żurek, to podstawa. Należy to zrobić dziś, najpóźniej jutro. To zupełnie proste. Kilka prostych składników i kilka minut pracy gwarantuje dosk...
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji. Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i...
„Te święta po raz pierwszy spędzę na diecie bezglutenowej. Nie oznacza to jednak, że będę głodować. Wiele tradycyjnych potraw można z powodzeniem przygotować w wersji bezglutenowej. Jedną z nich będzie żurek. Zamiast tradycyjnego zakwasu z mąki żytniej...
Witajcie! Dziś ostatni dzwonek, aby nastawić domowy zakwas na żur, kluczowy składnik tej tradycyjnej, gęstej zupy. Żur obok barszczu, to dla mnie podstawowa zupna pozycja wielkanocna (oczywiście w wersji wegetariańskiej), podawana z jajkiem na twardo o...
Przygotowania wielkanocne czas zacząć. O porządkach jeszcze nawet nie myślę, ale trzeba przecież ukisić mąkę na zakwas... no i zasiać rzeżuchę.O tym, że zakwas jest super ekstra pisałam jużtutaj. Wszelkie kiszonki są zdrowe i warto je jeść, zwłas...
Żur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na ciężkie poranki̶...
Odliczanie do Wielkanocy rozpoczęte. Czas zacząć konkretne przygotowania tak aby nie gonić w piątek i sobotę z myciem okien, gotowaniem i pieczeniem. W naszej pukpukowej kuchni prace trwają choć nie określiłabym ich jako bardzo intensywnych. Codziennie...