Ciąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem.
Składniki:
500 g żółtej fasolki szparagowej
5 średnich papryk (ja użyłam białych)
2 cukinie
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
700 ml passaty pomidorowej
500 ml wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 500 ml słoików)
Fasolkę myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy al dente, odcedzamy. Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych. Papryki i cukinie kroimy w większą kostkę, cebule i seler naciowy w mniejszą. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy do zrumienienia. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy, dolewamy wodę i passatę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, przed końcem doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Jeżeli zdecydujecie się zawekować leczo, wlejcie je do wyparzonych słoików, zakręćcie wyparzonymi pokrywkami i pasteryzujcie. Ja z reguły pasteryzuję w piekarniku.
Witajcie. Dzisiaj proponuję Wam lekki przepis, który nadaje się także dla wegetarian. Dzięki przyprawom nawet nie poczujecie, że moje leczo nie zawiera kiełbaski
Dzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli z leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. Pyszna, zdrowa, kolorowa, do podania z chlebem pieczonym, z ziemniakami z makaronem /to preferencje mojego ...
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową. Znacie te dni, kiedy nie macie chęci na gotowanie, ale i tak musi...
Leczo z fasolką szparagowąSezon na fasolkę szparagową powoli się kończy, wykorzystuję więc ten czas maksymalnie. Dlatego dziś przedstawiam Wam prosty, ale przepyszny przepis na leczo z fasolką szparagową. Kiedy wybieram ją na straganie, zawsze ma...
Dzisiaj proponuję Wam bardzo proste, a zarazem przepyszne, danie z kurczakiem i fasolką szparagową. Zobaczcie, jak bez większego wysiłku możecie przyrządzić zdrowe pełnowartościowe danie z kurczakiem:)
We wrześniu można kupić
Leczo ma wiele odmian może być wegetariańskie lub z mięsem, z dowolnymi warzywami i dodatkami dobranymi według gustu. Ja postanowiłam postawić na dietetyczne leczo, które warto zjeść np. z kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 30 minut Składniki:...