Niby wolę bez mięsa, a ten zestaw mnie (powiedzmy) zachwycił. I niby nic szczególnego, bo przecież to tylko makaron z mięsem... a jednak. Jeżeli zostanie Wam trochę mięsiwa z pulled pork, co z reguły prawie zawsze się zdarza, zróbcie go z makaronem i ulubionym serem długodojrzewającym. Nie pożałujecie.
Makaron gotujemy al dente (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody po gotowaniu). Na patelni podsmażamy rozdrobniony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po zrumienieniu dodajemy do nich oregano, pomidory w puszce, koncentrat, cukier, wszystko doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorzucamy do tego mięso, podgrzewamy. Dodajemy makaron, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podajemy ze startym serem.
Pyyszna. Zrobiona w celu uzupełnienia bułek z szarpaną wieprzowiną, przy okazji goszczenia u siebie brata z córą. Przepis dostałam od młodego jegomościa Filipa. Na pytanie: ile mam do cebuli dodać gwiazdek anyżu ,odpowiedział: od 1 do 20. Dzięki Fi, je...
Nad szarpaną wieprzowiną zastanawiałam się długo... nie tyle czy będzie smaczna, ale czy mnie rachunek za prąd nie przywali, jak mi tyle godzin będzie piekarnik non stop grzał... Ale jak widać póki co nic mnie nie przygniotło,a choćby nawet, to jest mn...
Bardzo często zamiast kanapek do pracy zabieramy pudełka. A w nich są różne cuda... chyba tylko jeszcze nie zdarzyło się wynosić z domu zupy. Zawartość pudełek bywa różna, ale najczęściej królują sałatki... a zaraz za nimi jest kasza.Kasza jaglan...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Chińska kuchnia jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Uwielbiam przyprawę 5 smaków, świeży imbir i chili, dodają daniom tyle smaku. W Przeczytaj cały artykuł
Post Smażony makaron Mie z wieprzowiną ...
Zupa Ramen z wieprzowiną
Dziś zupa Ramen z wieprzowiną. Ramen to danie japońskie składające się przede wszystkim z rosołu, makaronu, mięsa i dodatków. Ramen pochodzi tak naprawdę z Chin i odróżnia się od pozostałych japońskich zup tym, że zawiera mię...
Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale też kanapek. Ja podałam ją z "szarpaną wieprzowiną", czyli pulled pork. Genialne połączenie kruchego mięsa z intensywnym smakiem duszonej cebuli trafiło w nasz gust. Myślę, że i...
I znowu podróż do Maroka. Tym razem na tradycyjny tagine (czyli potrawę gotowaną lub pieczoną w specjalnym glinianym naczyniu). Moja wersja tagine jest z wieprzowiną, ciecierzycą, marchewką i czerwoną cebulą oraz dużą ilością aromatycznych przypraw. Py...