Są takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej.
Składniki:
500 g mielonej piersi z indyka
3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny)
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 400 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
duży pęczek koperku
1 czubata łyżka śmietany 18%
sok z połowy cytryny
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta cukru
sól
pieprz
Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej ostudzony wywar z gotowania pulpetów i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dosypujemy do tego poszatkowany koperek, cukier, dolewamy śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety wrzucamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut.
Pyszne, lekkie i pięknie prezentujące się pulpeciki z piersi kurczaka, w delikatnym sosie koperkowym.
Artykuł Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym pochodzi z serwisu .
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym Danie doskonale wszystkim znane sosik śmietanowy i świeży koperek tworzą doskonały zestaw, który bardzo lubią szczególnie dzieci. Ja podaję pulpety z puree z ziemniaków. Jeśli do mięsa dodamy bułkę namoczoną...
Delikatne pulpety z ziołami i dużą ilością marchwi w sosie koperkowym. Idealne dla dzieci i osób dbających o dietę. Zamiast jajek i bułki tartej do mięsa dodałam kaszę manną a śmietanę w sosie zastąpiłam jogurtem naturalnym. Składniki: Pulpety: ...
Oto wpis, w którym Chimek podaje przepis na totalnie polską potrawę, choć sam nie ma z nią jakiejś długiej historii. Ale co pulpety, to pulpety. Dalej...
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym Przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym wpadł mi do głowy już jakieś 2 tygodnie temu ale dopiero wczoraj znalazłem czas aby przygotować ten posiłek. Przepis jest na 1,5 kg mięsa mielonego czyli całk...
Przepis na pulpety, klopsiki z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami. To danie sprawdzone, proste i szybkie w przygotowaniu. Obiad klasyczny, niezbyt drogi, ale jaki pyszny. Koniecznie spróbujcie! Składniki na pulpety: 0,5 kg...
Uwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej pr...