Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoików po 650 ml.
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
200 g musztardy miodowej
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie
czosnek
Z wody, musztardy, octu, cukru i soli robimy zalewę, gotujemy ją minutę, odstawiamy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy po 2 ziela angielskie, ząbek czosnku i ogórki (tak do 4/5 wysokości słoika). Wszystko uzupełniamy zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach.
Od razu uczulam, że taka ilość zalewy może nie być wystarczająca, wszystko zależy od tego jak ściśle poupychacie ogórki. U mnie było ok.