Klasycznie i bez ceregieli. Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać.
Składniki:
8 średnich dojrzałych pomidorów
400 g makaronu (ja użyłam farfalle)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
1 łyżka suszonego oregano
duża szczypta mielonej słodkiej papryki
spory kawałek sera długodojrzewającego
sól
pieprz
oliwa
(przepis na 4 porcje)
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody z gotowania. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym serem.
Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów to szybki w przygotowaniu i prosty obiad. W daniu tym sprawdzi się większość rodzajów makaronów. Ja polecam tagliatelle (u mnie w wersji razowej) lub pappardelle. Danie jest bezmięsne, ale dość syte. Sos g...
Aromatyczna zapiekanka makaronowa, czyli zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki (3 duże porcje):2 średnie cebule4 duże ząbki czosnku8 łyżek oliwy extra vergine2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów2 duże ...
Jakiś czas temu zakochałam się w czarnym makaronie. Jako prawdziwa makaronoholiczka uwielbiam ten produkt w niemal każdej postaci. Obsesyjnie kupuję go w różnych wariantach - każdy kształt i kolor mają swoje uroki i zastosowania. I chociaż niektórym cz...
Kolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku.Składniki (3 porcje):2 duże cebule6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine500 g mielonej...
Idealny lekki, letni obiad to bez wątpienia ten z dużą ilością soczystych, świeżych pomidorów! A jak pomidory to oczywiście ulubiony makaron spaghetti. Klasyczny, pełnoziarnisty, czy bezglutenowy- każdy smakuje wybornie w połączeniu z tym aromatycznym ...
Prostota i klasyka. Tak można powiedzieć o moim dzisiejszym daniu.Zapraszam na spaghetti z włoskim sosem pomidorowym.Składniki:4 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwekpół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorówpół łyżeczki cukrusólpieprz8 - 10 duży...
Niby prosta rzecz, ale jednak nie każdy wie jak dobrze ugotować makaron. Prawidłowo ugotowany makaron nie może być twardy, rozgotowany ani sklejać się. Makaron stanowi idealny dodatek do wielu zup i sosów. A Wy z czym najchętniej jecie makaron? I czy s...
Pomidory coraz tańsze i coraz smaczniejsze, dlatego proponuję wyśmienity sosik ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych ziół, czarnych oliwek, a to wszystko do zdrowego makaronu z mąki durum. Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów składniki na ...