Jak tylko zobaczyłam młodą kapustę, od razu wiedziałam, że będę chciała ją z czymś zapiec. I tak... parę dni temu dostałam od Bro biały ser ze wsi. Żywot ów sera był na wyczerpaniu, więc postanowiłam wykorzystać go do pierogów ruskich. Do pierogów ugotowałam za dużo ziemniaków, więc kapusta została zmuszona do spółkowania z kopytkami. Od dawna chciałam także zapiec kopytka w sosie pomidorowym. I tak powstał pomysł na zrobienie kopytek pieczonych z młodą kapustą w sosie pomidorowym. My trochę marudził, że smakuje mu to bigosem (którego nie lubi), zjadł jednak trzy z czterech porcji, więc nie wiem o co mu tak naprawdę chodziło :). Takie kopytka na 100% zapiekę jeszcze z innymi sosami, to jest naprawdę genialne.
Składniki:
pół młodej kapusty
400 ml passaty pomidorowej
1 cebula
pół pęczka koperku
garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera Bursztyn)
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3-4 porcje)
Kopytka robimy wg przepisu, z połowy porcji. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy chwilę na oleju. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 2 minuty (ma być lekko twarda). Wszystko zalewamy passatą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, zagotowujemy i odstawiamy. Ugotowane kopytka mieszamy z kapustą i sosem, posypujemy serem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około 20 minut.