Eksperymenty w kuchni czasem przynoszą zaskakująco dobre efekty :) Wczoraj postanowiliśmy wybrać się nad jeziorko na cały dzień, więc trzeba było przygotować jakiś posiłek na wynos. W lodówce mieliśmy resztki puree ziemniaczanego, trochę kalafiora z poprzedniego dnia i opakowanie ciasta francuskiego. Postanowiliśmy zatem połączyć te składniki i zapiec je w piekarniku. Wyszło naprawdę super danie, które polecamy wszystkim miłośnikom kartofla :)
Puree ziemniaczane, kalafior, bułkę tartą, płatki drożdżowe oraz koperek mieszamy na w miarę gładką masę.
Formę do tarty smarujemy oliwą, następnie rozkładamy na niej ciasto francuskie. Dodajemy na wierzch masę ziemniaczano-kalafiorową oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przyprawiamy po wierzchu papryką oraz rozmarynem. Polewamy oliwą z oliwek. Zawijamy brzegi ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut.
Tartę można zjeść na ciepło jak i na zimno! Mniam...
Kilka dobrych lat temu dodałam na bloga przepis na pierwszego łososia w cieście francuskim ze szpinakiem oraz sosem winno-maślanym. To był i jest do tej pory przebój wszystkich świąt. Tyle razy go robiliście, że postanowiłam odświeżyć nieco przepis i z...
Kilkanaście minut przygotowywania, czterdzieści minut pieczenia czyli mniej niż godzina w kuchni i voila! obiad gotowy. łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim łosoś norweski surowy (filet ok 300 g) szpinak baby (1 opak, można użyć mrożo...
Sezon na szparagi powoli dobiega końca, będzie to zatem już ostatni przepis na użycie tego pysznego, zielonego warzywa. Jak pewnie pamiętacie bardzo lubię tarty ze szaragami, czy to w wersji à la quiche na kruchym cieście czy w szybkiej odsłonie na cie...
Specjalnie dla fanów jabłeczników tarta tatin. Szybki jabłecznik upside down, czyli na dole skarmelizowane jabłuszka, a na górze pyszne ciasto francuskie. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Składniki: 1 opakowanie ciasta fra...
Przepis na łososia w cieście francuskim zaprezentowaliśmy ostatnio dietetykom z zaprzyjaźnionej platformy Kcalmar jako propozycję świąteczną-sylwestrową. Rybny farsz ze szpinakowym twistem czyni potrawę idealną jako urozmaicenie i lekkie przełamanie tr...
Z botwiny w taki upał trzeba robić chłodnik, lub hipsterską botwinę z ricottą, a z tego co zostanie można przygotować np. pyszną tartę. Przepis przyda się w sam raz na zbliżające się ochłodzenie (+20C). Jest łatwy i oryginalny i smaczny :) . Co będzie ...
Tarta w tym przypadku nieco oszukana bo zamiast na kruchym cieście zrobiona została na francuskim, zamiast fig które zawsze dodawałam do tego typu tarty użyłam polskich węgierek Spód gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche (zagniecio...
Po, mam nadzieję skończonej sesji wracam z przepisem na tartę z boczniakami, boczkiem i kiełkami rzodkiewki. Z braku czasu na cieście francuskim, ale i tak wyszło pysznie, chociaż sądzę, że na kruchym byłaby jeszcze lepsza:)Czytaj więcej »