Dawno nie dodawaliśmy przepisu na smarowidła do chleba, choć robimy je dosyć często. Nadrabiamy zatem zaległości w tej kwestii i wrzucamy prosty przepis na błyskawiczną, ale pyszna pastę z czerwonej fasoli. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, więc nawet zabiegani, zapracowani, zaganiani itd. bez problemu znajdą chwilkę na jej przygotowanie :) A naprawdę warto!
Składniki: - 400g czerwonej fasoli z puszki;
- 5-6 suszonych pomidorów z oleju;
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów;
- garstka natki pietruszki;
- sol, pieprz, ostra i słodka mielona papryka.
Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie płuczemy na sicie z zalewy. Wrzucamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy na w miarę gładką masę. Zajadamy z czym chcemy :)
* Pasta sprawdzi się tez świetnie jako farsz do naleśników lub pierogów!