Wczoraj były naleśniki na słodko, a dziś wersja na ostro.
Składniki (około 10 naleśników):- 2 szklanki mąki ciecierzycowej;
- 2-2,5 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego);
- pol łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli, kurkumy oraz pieprzu;
- łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz łyżką oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz:Składniki: - około 300g ugotowanej kaszy gryczanej;
- 500g pieczarek;
- cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- szklanka ugotowanej ciecierzycy;
- sol, pieprz, ostra papryka i co kto lubi do smaku;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy, a po chwili zmiażdżony czosnek.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko około 10-15 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę oraz kaszę gryczaną. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie faszerujemy naleśniki. PYCHOTA!