Niedawno na blogu opublikowałam przepis na zakwas żytni do chleba ( TUTAJ ), dziś pierwszy przepis na chleb! Recepturę dostałam od Ewci ( dziękuje kochana ) i piekłam z niej chleb już kilka razy - ten pierwszy udało mi się sfotografować.
Zawsze wychodzi, jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Co prawda potrzebujesz około 17 godzin, ale roboty tak na prawdę jest na 15 minut !
Także nie zniechęcaj się czasem wyrastania chleba i działaj bo warto. Serio.
Do tego bochenka dodałam suszone śliwki - P Y C H A !
Składniki : ( na 1 bochenek )
* 0.5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
* 0,5 szklanki ( 1250 ml ) czynnego zakwasu,
* 1 płaska łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka miodu / syropu klonowego / melasy / itp,
* woda,
* mąka do posypania,
Przygotowanie :
Przygotowanie tego chleba można by podzielić na kilka etapów, z czego każdy nie zajmie Wam więcej niż kilka minut. Chleb należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej wieczorem ( jeśli chcecie upiec go w poniedziałek, musicie zacząć w niedziele wieczorem ).
Więc...
Pierwszego dnia wieczorem w duże misce zmieszaj 250 g mąki, 125 ml czynnego zakwasu i 250 ml zimnej wody, przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin.
Następnego dnia rano ( lub po prostu po upływie 12 godzin ), dodaj pozostałą mąkę, łyżeczkę soli, łyżeczkę miodu, 60 ml wody ( 1/4 szklanki ) i śliwki.
Ciasto zagnieć podsypując mąką i gotowe przełóż na foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw na 5 godzin - tutaj czas może być różny. Jeśli Twój zakwas jest młody wyrastanie ciasta zajmuje dłużej niż w wypadku "starego" zakwasu - chleb jest gotowy do pieczenia kiedy wychodzi z foremki, mogą wystarczyć 2 godziny.
Gdy chleb będzie gotowy do pieczenia posmaruj jego wierzch wodą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 45-55 minut.
Chleb jest gotowy jeśli usłyszysz "głuchy" dźwięk przy pukaniu w dno blaszki.
Chleb wyjmij z foremki i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )